Bilgili, mütevazı, bir müzik dehası

İstemihan Taviloğlu, Serhan Yedig’in kaleminde, ölümünden yıllar sonra yakından tanıyanların anlatımıyla yeniden anımsandı. Bir vefa toplumu olduğumuz söylenemez. Takdir etme gibi önemli bir erdemden uzaklaşalı da hayli zaman oldu, malum. Yine de önemli olan her neyimiz varsa, onu /onları kaybettikten sonra anlatma, ardından gelecek kuşaklara tanıtma çabamız fena değil neyse ki.

İstemihan Taviloğlu, Serhan Yedig’in kaleminde, ölümünden yıllar sonra yakından tanıyanların anlatımıyla yeniden anımsandı.

Bir vefa toplumu olduğumuz söylenemez. Takdir etme gibi önemli bir erdemden uzaklaşalı da hayli zaman oldu, malum. Yine de önemli olan her neyimiz varsa, onu /onları kaybettikten sonra anlatma, ardından gelecek kuşaklara tanıtma çabamız fena değil neyse ki. Keşke sıralamayı düzgün yapabilsek. Değerlerimize önce yaşarken bekledikleri ilgiyi, kaybettikten sonra da hak ettikleri saygıyı gösterebilsek. 

Serhan Yedig hiç değilse ölümünden onca yıl sonra, takdire değer bir vefa göstererek, sağlığında pek de hakkı teslim edilmediği anlaşılan çok önemli bir müzik adamını yeniden anımsattı bize. Hazırladığı “Anılardaki İstemihan Taviloğlu” adlı kitabı sayesinde gerçekten çok önemli bir kayıp olduğunu öğrendiğim Taviloğlu’nu bilme, tanıma şansına kavuştum. 

Yedig, bu büyük müzik adamının önce öğrencileri, sonra öğretmeni, ardından arkadaşları sonra da aile bireylerinden oluşan onlarca kişiyle görüşerek ya da görüşlerini yazılı olarak alıp bir Taviloğlu portresi çıkarmış. Yer yer hüzünlü, değer harcama konusunda ne kadar “yetenekli” (ya da acımasız) olduğumuzu bir kez daha hatırlatan son derece saygın bir “yaşam”ı sunmuş bize.  

ARMONİ DEYİNCE İSTEMİHAN HOCA!

Özellikle armoni konusunda müthiş bir bilgi sahibi olduğu vurgulanan Profesör İstemihan Taviloğlu’nun akademik ortamda engellemelerle karşılaşması elbette kendisini çok üzmüş olmalı, ama ölümünün ardından bunca yıl sonra hâlâ, hem de önemsiz sayılacak özellikleri de dahil olmak üzere, (öğrencileri, dostları, hocası tarafından) her haliyle anımsanmış olması, eğer haberi olsaydı sanırım çok mutlu ederdi onu. Bir insan hakkında hemen hemen herkes mi olumlu düşüncelere sahip olur? Ya da bir insan, onlarca insanda bu kadar mı aynı duyguları uyandırır?

Kitapta Taviloğlu’na ilişkin değerlendirmeleri okurken, içinde yer aldığı müzik dünyasında da acımasızlıklar olduğunu öğrenmek de şaşırtıcı geldi bana. Nedense “ince ruhlu” kişiler olduğunu düşündüğüm müzik insanları arasında da hem de bir hayli insafsız figür olabiliyormuş. Kitapta adı geçen bazı önemli müzik adamlarının insani ilişkilerde pek de başarılı bir sınav vermediklerini görebiliyorsunuz. 

BİR BARIŞ ADAMI

Çok iyi müzik adamı, çok çok iyi bir öğretmen, çok çok iyi bir dost, gerçek bir savaş karşıtı olan (savaşı reddeden bir inanç grubunun mensubuydu) İstemihan Taviloğlu’nu Serhan Yedig’in kitabı aracılığıyla tanıyabildim. Hem bu nedenle hem de bir büyük kişiliğe vefasını gösterdiği için Yedig’e teşekkür borçluyum. 

Keşke Taviloğlu’nun yazdığı kitabı ile çevirisini yaptığı kitaplarının yeni baskısı yapılsa. Başta konservatuvar öğrencileri olmak üzere müzikle ilgilenen herkesin işine yarayacak kitaplar bunlar, Yedig’in kitabından öğrendim bunu da. İlgili okulların müfredatlarında yer alacak kitaplar yazmış Taviloğlu. 

Yedig gerçekten iyi bir “iş” çıkarmış vefa adına. Burada kalmamalı tabii. Çünkü İstemihan Taviloğlu mutlaka birçok yönden ele alınmayı hak eden biri. Sağlığında “kırılganlığıyla” bilinen bu değerli müzik adamının manevi hatırası incitilmesin hiç değilse. 

Mustafa K. Erdemol, Cumhuriyet Kitap Eki, 31 Ekim 2019

Anılardaki İstemihan Taviloğlu kitabını incelemek için tıklayın.

Kapat