Malatya'da dünyaya gelen Akdağ İlk, orta ve lise öğrenimini aynı ilde tamamladı. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde lisans, Haliç Üniversitesi Konservatuvarında yüksek lisans, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı Müzik ve Sahne Sanatları Doktora Programında doktora öğrenimini tamamladı.
Müziğe başladığı yıllarda Malatya İl Kültür Müdürlüğü THM Korosu’nda, Malatya Musiki Cemiyeti’nde ve Malatya İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü Korosu’nda bağlama icracısı olarak çalıştı. Aynı dönem çeşitli özel müzik okullarında bağlama öğretmeni olarak görev yaptı.
2000 yılında İstanbul’a Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müzik öğretmeni olarak atandı. Bu yıllarda Erol Parlak’tan bağlama çalış teknikleri üzerine dersler alarak çeşitli çalışmalarda bulundu. 2001 yılında kurulan Bağlama Beşlisi’nde icracı olarak çalışmaya başladı. 2001 yılından bugüne ulusal ve uluslar arası çok sayıda konser, workshop ve projede yer aldı. ‘‘Bağlama Beşlisi’’ ile çalgı müziği üzerine çoksesli düzenleme ve kompozisyon çalışmaları yaparak 2003 yılında bu çalışmaların yer aldığı ‘‘Eşik’’ isimli enstrümantal albüm çalışması yayımlandı.
2001-2009 yılları arasında Erol Parlak Müzik Okulu’nda bağlama çalım teknikleri eğitimi verdi. 2003 yılında ‘‘Devr-i âlem çok sesli müzik topluluğu’’ adıyla bir müzik topluluğu kurdu. Proje kapsamında çeşitli üniversitelerde ve sanat organizasyonlarında bulunarak konser etkinliklerinde orkestra şefi olarak yer aldı. Devr-i âlem çok sesli müzik topluluğu ile yapılan çalışmalar 2009 yılında “Girizgâh” isimli albüm çalışması ile yayımlandı.
2006 yılında Türk halk çalgıları ve senfoni orkestrası eşliğinde bir müzik ve gösteri projesi olan ‘‘Türkülerin Senfonisi ŞA’’ projesinde müzik direktörü ve aranjör olarak yer aldı. Proje kapsamında çeşitli konser etkinliklerinde müzik direktörü ve bağlama icracısı olarak bulundu.
2006 yılında atandığı İstanbul Güzel Sanatlar Lisesinde bağlama öğretmeni olarak çalışamaya başladı. Dokuz yıl güzel sanatlar lisesinde bağlama öğretmenliği olarak görev yaptı.
2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen güzel sanatlar liseleri öğretim programlarının yazılması ve yapılandırılması çalışmasında yer aldı ve bağlama öğretim programını yazdı.
2007 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü bünyesinde ders kitaplarının yeniden yapılandırılması ve yazılması çalışmalarında yer alarak dört ciltlik güzel sanatlar liseleri bağlama dersi kitaplarını yazdı. 2007 yılında Yeditepe Üniversitesi’nde Sanat Proje Danışmanı olarak görev yaptı.
2008 yılından itibaren Sabahat Akkiraz ile müzik çalışmalarına başladı. Bağlama icracısı olarak başladığı müzik çalışmaları çerçevesinde çok sayıda ulusal ve uluslararası konser etkinliğine katıldı. Albüm çalışmalarında aranjör ve icracı olarak yer aldı.
2008 yılında Anadolu’da yer alan alanında öncü birçok sanatçının katıldığı ‘‘Asia Minör Ezgiler’’ isimli enstrümantal albüm projesinde yer aldı.
2009 yılında ilk uluslararası solo resitalini Belçika’da gerçekleştirdi.
2012 yılında ‘‘Bağlamada Düzenler ve Tezene Tavırları’’ isimli kitabı “Pan Yayıncılık” tarafından yayımlandı.
2012 yılında ‘‘Derûn’’ isimli ilk solo enstrümantal albümünü yayınladı.
2012 yılında gitarist Efgan Rende ile ‘‘Bağlama & Gitar Duo ’’ grubunu kurdu ve grubun çalışmalarının yer aldığı “Firez” isimli albüm 2015 yılında yayımlandı. Duo ile ulusal ve uluslar arası çok sayıda konser ve etkinliğe katıldı. Proje, 2015 yılında Bilkent Üniversitesi 9. Gitar Buluşması etkinliğinde “En İyi Müzik Projesi” ödülüne layık görüldü.
2016 yılında yaygın eğitim kurumları için hazırladığı ‘‘Bağlama Metodu-I-’’ isimli kitabı ‘‘Pan Yayıncılık’’ tarafından yayımlandı.
2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhur Başkanlığı himayelerinde yapılan "Çanakkale Türkleri" projesinde halk çalgıları orkestra düzenlemeleri çalışmaları yaptı. Çalışmalar 2018 yılında Çanakkale Zaferinin 100, yılı şerefine düzenlenen iki konserle sergilendi.
2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhur Başkanlığı himayelerinde yapılan "Yunus Dilinden" projesinde halk çalgıları orkestra düzenlemeleri çalışmaları yaptı. Müzikal olarak klasik batı müziği ve çok sesli halk çalgıları orkestralarının birlikteliği üzerine kurgulanan proje, albüm çalışmasına ek olarak 2018 ve 2019 yılında yapılan iki konserle sergilendi.
2020 yılında ikinci solo albümü olan "Serüven" Ahenk Müzik etiketiyle yayınlandı. Bağlama Gitar Duo ile yapılan “Gül Türküsü” 2020 yılında, “Hüzün” 2021 yılında, "Yalgızam" 2022 yılında single olarak yayınlandı. Ayşegül Aykaç ve Efgan Rende ile kurdukları trio ile yapılan “Tek Kapıdan Çıktım”, “Çayeli’nden Öteye” ve "İstanbul'dan" eserleri single olarak 2021 yılında yayınlandı. İki telli saz "ruzba" icrası ile ilgili icra projesinin ilk çalışması olan "Kırklar Semahı isimli single çalışması 2023 yılında yayınlandı. "İki Telli Saz Ruzba Metodu" isimli çalışması 2023 yılında Kitapol Yayıncılık tarafından yayımlandı.
2015 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Bölümüne bağlama öğretmeni olarak atanan Akdağ, halen aynı kurumda görevine devam etmektedir.
Akdağ’ın ikisi solo olmak üzere beş adet enstrümantal, bir adet koro ve orkestra albümü ve yedi adet single çalışması bulunmaktadır.
Ali Kazım Akdağ - Yazarın kitapları
-
-
-
%20İNDİRİM225,00TL 180,00TLStokta yok