Müzik hep ilgi ister

Müzik ve matematik

 

- Sizin için oda orkestralarıyla, büyük orkestralarla konçertolar çalmak mı daha keyifli, solo resitaller mi?

 

Bunlann birini diğerinden ayırmıyorum ve programımda hepsine yer veriyorum. Örneğin büyük orkestralarla konçertolar çalıyorum. Oda orkestralarıyla konçertolar çalıyorum ve bazen orkestrayı da yönetiyorum. Piyano, fortepiyano ya da klavsen resitallerim oluyor. Ayrıca programımda ustalık sınıfı çalışmalarım ve çocuklar için verdiğim konserler de var.

 

- Çok eski ve kıymetli enstrümanlar çalıyorsunuz. Örneğin çaldığınız Stradivarius çellolarından birinin çok nazik ve şiirsel tınladığını, diğerinin ise daha kalın bir sese sahip olduğunu söylemişsiniz. Bir de Montagnana çellonuz var. Acaba bunlardan hangisini İstanbul'a getireceksiniz, sizce hangisi buradaki program için daha uygun?

 

Çok şahane, kalın bir sese sahip olan Marquis de Coberon'un Stradivarius'unu İstanbul'a getireceğim. Bu tını özellikle Brahms'ın Keman ve Çello İçin İkili Konçerto'suna çok uygun.

 

- Eserlere çalışırken onlar hakkında hikâyeler yaratır mısınız, yoksa müzik sizin için kuralları olan matematik formülleri gibi mi?

 

Kesinlikle matematik formülleri olarak görmüyorum. Eserlerdeki görselliği ve duygusallığı kendi kendime geliştirdiğim özgün bir yöntemle inceliyorum. Bence

eserlerle ilgili hikâyeleri bilmek, eserin yapısını ve manasını daha iyi anlamayı sağlıyor. Örneğin Brahms’ın İkili Konçertosu’nda, önce bitmiş sonra yeniden başlamış bir arkadaşlığa yapılan birçok sembolik gönderme var. Tabii bunlar

eserden esere, besteciden besteciye göre değişiyor.

 

- Robert Schumann'a olan tutkunuzdan bahseder misiniz?

 

Schumann için hissettiklerimi kelimelerle ifade etmek çok zor. Sanki çok yakın bir arkadaşımmış gibi geliyor bana. Bence onun büyülü yeteneklerinden biri de

müzisyenlerde ve dinleyicilerde uyandırdığı samimiyet hissi. Schumann'ın hem karakterini hem de yazdığı her notayı gerçekten çok seviyorum.

 

- Günümüzde internet, özellikle video paylaşım siteleri ve şarkı indirmeyi sağlayan programlar, müziğe ulaşmayı eskiye nazaran oldukça kolaylaştırdı. Siz de bunlardan faydalanıyor musunuz?

 

Zaman zaman, evet. Seyahatlerim sırasında bilgisayarımdan klasik müzik dinlerim, özellikle Bach'ı. Ailem doğum günüm için The Beatles'ın tüm albümlerini içeren bir set hediye etti, bu aralar onun keyfini çıkarıyorum.

 

Genç müzisyene notlar

 

 

- Çocuklar için yazdığınız ve en beğendiğiniz bestecilerin yaşamöykülerini anlattığınız iki kitabınız var. Bu kitaplan okumak büyükler için de çok keyifli. Yeni bir kitap hazırlığınız var mı?

 

Henüz bir hazırlığım yok. Oğlum 21 yaşında ve Amerika'da okuyor. Dolayısıyla kendimi biraz esinden yoksun hissediyorum! Belki esin perim yeniden gelir ya da belki bu sefer büyükler için bir kitap yazmalıyım. Aslında düzenli olarak gazete ve dergiler için yazıyorum. İlk kitabımın Türkçeye çevrilip yayımlanması

beni çok heyecanlandırdı, umarım ikincisi de yakın zamanda yayımlanır.

 

- Genç ama profesyonel müzisyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Genç müzisyenlere tavsiyelerim müzik alanında kariyer yapın ama gerçekten müzik yapmak zorundaysanız, yani müzik varoluşunuzun temelini oluşturuyorsa. Müzik durmadan ilgi isteyen bir metrestir!

  

Yasemin Kandemiroğlu, Cumhuriyet 6 Mart 2011

Kapat